top of page

1

PETAR KERŽE

PETAR KERŽE, dipl.prof. fizičke kulture, rođen 10.veljače 1982. god. u Osijeku. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a studij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Poezijom se bavi još od srednje škole, kada počinje intenzivno pisati. Na Lidranu 2000. godine, LIDIJA KUNDERT, glumica Dječjeg kazališta BRANKO MIHALJEVIĆ iz Osijeka, pridružila ga je svojoj poetskoj radionici, koju tada zajedno sa ZVONKOM PENOVIĆEM organizira pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva u Osijeku.

Kao rezultat tog rada te godine nastaje zbirka poezije mladih osječkih pjesnika pod nazivom SVJETLA U LUCI u kojoj se PETAR KERŽE pojavljuje sa pet pjesama.

I u potonjim godinama nastavlja pisati objavljujući svoju poeziju na internetskom blogu petrusijan.blog.hr.

Od 2006.god. nastupa u projektu O NEKIM LJUBAVIMA sa gitarističkim triom SUI GENERIS recitirajući svoju poeziju, kao i poeziju domaćih i stranih autora.

Mjesta nastupanja odudaraju od konvencionalnih prostora gdje se inače poezija govori.

LJERKA ANTONIĆ

 

3

5

NOĆ VJENČANJA

LIDIJA PICHLER YUNIKU, završila je tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, a svoje kolekcije predstavila je na brojnim revijama . Pod imenom YUNIKU, stvara svoj prepoznatljivi stil kreiranja i osvaja brojne nagrade. Neka od sudjelovanja su:

-Fashion Week Zagreb, 2004. god. (nagrada za

 najboljeg mladog dizajnera)

-Osijek fashion inkubator 2005. god. (pobjednica 

  Fashion factory),

- Nokia cro-a-porter, Zagreb 2006. god.

- Osijek fashion incubator – Fashion manor    

  2006.  god. – gost,

-Fashion incubator  - Fashion airlines 2007.god.

  gost i član žirija,

- Nokia cro-a porter 2007.god.

- Fashion incubator – Fashion art 2008.god. gost i

   član žirija,

- Split City fashion – 2009.god. gost i član 

  žirija,      

- Ornel fashion incubator – gost .

 

Uz dizajniranje odjeće okušala se i u kostimografiji za plesnu grupu „Temptation“ s kojom i dalje surađuje. Trenutno je u timu Fashion incubatora kao koordinatorica i članica žirija.U petim essekerskim večerima prikazuje kratku reviju večernjih haljina u organizaciji PIM STUDIA Igora Milanovića uz prigodnu dramsku izvedbu Zvonka Penovića.

2

LUJO MEDVIDOVIĆ

LUJO MEDVIDOVIĆ,mr.iur., rođen 17.listopada 1950. god. u Lokvićićima, kod Imotskog.

Osnovnu školu završio je u Krivodolu, a gimnaziju i Pravni fakultet u Splitu. Magistrirao je iz područja filozofije prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

Životni put mu jednim dijelom vezan uz Vinkovce, dok danas živi i radi kao odvjetnik u Osijeku i Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika od 17.veljače 1995.

Svoju pjesničku nadarenost, osjetio je već od najranijeg djetinjstva.U svom osebujnom književnom stvaralaštvu objavio je dvadeset dva književna naslova. Zastupljen je u značajnim skupnim knjigama, a prema njegovom tekstu BOLNI BARANJSKI ANTIBARBARUS snimljena su i dva dokumentarna filma BARANJSKA KRV .

Svojim ŠESTOKNJIŽJEM, objavljenim u prosincu 2009., pjesnik LUJO MEDVIDOVIĆ zaokružuje svoj ciklus pjesama  tematski oblikovanim u šest naslova, od kojih će neke podariti osječkim ljubiteljima poezije na II ESEKERSKIM večerima u restoranu MÜLLER, 28.01.2010.

4

ZVONKO PENOVIĆ

Čudno, već dugo-ludno i uzaludno živuje u Osijeku. Usprkos svima i unatoč svemu, autor je biografije o Jaquesu Brelu- "Uspavan život" i monografije o Zdravku Čosiću.

Napisao je šest knjiga poezije, eseja i kratkih priča.

Piše, riše i diše poeziju na kredit već posuđen iz budućeg života.

Svoj iskaz do sada su priložili i:

ARSEN DEDIĆ:

Poezija Zvonka Penovića je barut. U dodiru s lako zapaljivim čitateljem, njegovi stihovi eksplodiraju . To je zov u pomoć, proglas, znak za uzbunjivanje, optužba, ratni poklič za uspravljenog čovjeka.

Prof.dr. STANISLAV MARIJANOVIĆ:

Događaju se: slike, prizori drame duha i kaosa, sukoba pojedinca s neosvjetljenim prostorom, nemušti bljesak iza zamračenih zavjesa, samogovor u višeglasju. To je poezija sa slikom i tonom s kaotičnim bilom ulice ili izravnog doživljaja. Vizualne slutnje su chagalovski i dalijevski nadrealne, a tonovi-natopljeni jazz improvizacijama , najbliže Coltraneovom pulsiranju planete. Stoga te riječi što struje niz kaskade, svježe su, iskrene, često erotske i uvjerljive kao život. Nose svoje breme na svojim plećima, uz podsmjeh konvencijama i okorjelim institucijama.

ERDUTSKI VINOGRADI

Večer šala i pošalica protekLA je u izuzetnom ozračju našeg gosta domaćina ERDUTSKE VINOGRADE, koje su predstavili NIKOLINA GRBIĆ, voditeljica turizma i MELITA RUMBAK, enologinja.

Uz  degustaciju izuzetno kvalitetnih bijelih i crnih vina iz Erduta, gosti su kušali i izuzetne sireve proizvođača PAVEE BARIĆA iz Babine Grede.

Gosti šeste essekerske večeri bili su MATO TIJARDOVIĆ, poznati kipar ernestinovačke kiparske kolonije, ZLATA ŽIVAKOVIĆ KERŽE, poznata osječka povjesničarka i pjesnici PETAR KERŽE i ŽARKO MILINOVIĆ. Ugodno iznenađenje je bila i domaćica restorana Muller, SVJETLANA PEJIĆ koja se predstavila kao pjesnikinja.

6

  • Wix Twitter page

Twitter

  • c-facebook

Facebook

  • c-youtube

YouTube

  • google-plus-square
  • twitter-bird2-square
  • facebook-square

​Copyright 2022, No animals were harmed in the making

Created: Davor Horvat

bottom of page